Hakket pannebånd

Garn Drops Nepal, hakkekrok nr 7. (Dette er såpass smale ting at du kan bruke en rett og glatt heklenål)  Dette er supert til å bruke opp restegarn, men ut i fra tykkelsen på garnet kan det hende du må justere antall masker og størrelse på hakkepinner.

Jeg hakket jo et skjerf til niesa mi, og den oppskrifta finner du her .

DSC_0478

Men jeg hadde igjen litt garn og fant ut at for en student som opprinnelig er fra Fredrikstad men har flytta til Tromsø for å studere kan det være smart med noe varmt over ørene for å holde seg varm.  Jeg fikk nok garn til to pannebånd, ett i bikubemønster som også

skjerfet er laget i, og ett med strikkemasker. Jeg likte det med strikkemasker best, for det blir tykkere og varmere.  Jeg

IMG_0872

lager dissse pannebåndene smalere bak, for jeg syns de sitter bedre på da.  Men noen vil ha de like brede over det hele, og det betyr vel at vi har forskjellig hodeform.

Jeg startet med 4 luftmasker og masket opp, og masket av på vanlig måte i 5 omganger.  Altså en rad med oppmasking og en rad med avmasking per omgang.  Når jeg starter med 4 masker, så har jeg 5 masker på pinnen når jeg er ferdig med oppmaskingen.

Når jeg øker så tar jeg utgangspunkt i midtmasken. Du kan øke på enden også øke på hver ende, men jeg syns det blir penere kanter når jeg øker inne i raden, og siden pannebåndet syns veldig godt når man går med det på hodet så vil jeg ha det pent.

Øking med strikkemasker:

Jeg øker da altså ved å stikke inn pinnen i mellomrommet mellom den andre og den tredje masken (midtmasken), masker den tredje masken (midtmasken) som vanlig, stikker inn pinnen og henter garn mellom den tredje og den fjerde masken.  På enden av raden skal du nå ha 7 masker på pinnen.

Øking med vanlige masker: Øk ved å stikke pinnen en gang gjennom den bakerste tråden og deretter den forrerste tråden i maske 2, mask deretter opp maske tre som vanlig, mask gjennom den bakerste tråden i maske 4 og deretter den forrerste tråden i maske 4. På enden av raden skal du nå ha 7 masker på pinnen.

Hakk deretter to omganger før du øker på samme måte igjen. Altså finn midtmasken – maske 4, og øk på hver side av den slik at du får 9 masker på pinnen.

Jeg sluttet å øke der, og hakket videre så langt som jeg ville ha pannebåndet.  Men du kan øke mere om du vil, bare bruk prinsippet med å finne midtmasken og å øke på hver side av den.

Sett en markør når du er ferdig med økinga. Dette vil gjøre det lettere å måle ut når du skal starte med å ta inn.

Når jeg hadde gjort unna økningen startet jeg med bikubemønsteret , ved å hakke en rettmaske og en purlstitch, en rettmaske og en purlstitch ut raden. Mask av som vanlig. Neste omgang starter du motsatt, da starter du med en purlstitch, en rettmaske og så videre. Hver omgang startes vekselvis med purl eller rettmaske slik at du får en purl over en rettmaske og omvendt. Dette skaper bikubemønsteret.

Pannebåndet jeg lagde med strikkemasker har samme masker gjennom hele pannebåndet, og er nok de maskene jeg foretrekker til pannebånd.

Hakk deretter så langt du vil ha pannebåndet, men husk at du skal ta inn også. Jeg syns 45-46 cm totallengde er langt nok, for det blir elastisk. En normal hodestørrelse for en kvinne ligger visst på noen og femti centimeter, men lager du det like langt som hodet ditt så vil det sige ned når du har hatt det på og det begynner å strekke seg. For å finne lengden du skal hakke etter øking så måler du bare fra  start til du er ferdig med økning, ganger dette med to, og trekker summen i fra 46 dersom det er den lengden du vil lage.

Ta inn

Du har nå ni masker på pinnen, dersom du ikke har valgt å gjøre det bredere. Finn midtmasken, her er det maske 5, ta inn ved å stikke pinnen gjennom både maske 3 og 4, mask maske 5 som vanlig, ta inn med å stikke pinnen gjennom både maske 6 og 7, mask opp resten som vanlig og mask av. Du skal nå ha 7 masker på pinnen, før du starter avmaskingen. Mask deretter to omganger som vanlig.

Neste rad: Finn midtmasken – maske 4, ta sammen to masker ved å stikke pinnen gjennom både maske 2 og 3, maske 4 som vanlig, ta sammen ved å stikke pinnen gjennom både maske 5 og 6 samtidig, deretter masker du opp endemasken. Du skal nå ha 5 masker på pinnen, mask av som vanlig.

Nå avslutter du med 5 omganger , mål om det passer og sy eller mask sammen.

De andre pannebåndene på det andre bildet er laget etter samme prinsipp som oppskrifta over. Men her har jeg brukt restegarn. Det går med under ett halvt nøste til ett pannebånd. Litt vanskelig å si akkurat hvor mye, for det kan jo være forskjellig lengde som er igjen i hvert restegarnnøste. Antall masker kan være justert etter hvor tjukt garnet er.  På det lilla pannebåndet har jeg laget det bredere over ørene, men har brukt samme prinsipp for økning og minsking som i oppskrifta.  Pannebånd er en fin måte å bruke restegarn på, og jeg driver nå og lager opp noen som jeg skal gå innom kontoret til de som selger gatemagasinet slik at de som står ute og selger blader ikke skal bli kalde på ørene. Det er ikke så mange som bryr seg om rusmisbrukere så jeg syns det er fint dersom flere kan bruke sitt restegarn på en sånn måte, til et godt formål.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s