Hakket skjerf

DSC_0480

Her har jeg hakket et skjerf i garn Drops Nepal, farge 6314. Den heter Jeansblå, den er denimfarget og passer veldig bra til hun jeg laget det til, min niese. Drops Nepal er et veldig godt garn til hakking. Det består av 65 prosent ull og 35 % alpakka, og er mjukt og varmt og ganske tykt. Jeg brukte hakkepinne nr 9 til skjerfet og 7 til pannebåndene.

Til skjerfet la jeg opp 25 masker- men du kan lage det så smalt eller så bredt du vil. Det betyr ingenting for oppskrifta. Når jeg legger opp 25 masker og begynner å plukke opp masker på 1. oppmaskingsrad, så starter jeg i den lille «bobla» på toppen av 1. maske. Mange starter i 2.maske men jeg velger å starte i 1.maske og på toppen av maska slik at jeg får en «v» på undersida. Jeg syns kanten blir penere da, og det blir lettere å montere frynser etterpå.

Start med så mange luftmasker som gir den ønskede bredde på det skjerfet du vil lage.

Plukk deretter opp masker ved å starte i 1.maske som beskrevet ovenfor, og jobb deg gjennom alle luftmaskene. Når du har kommet til slutten skal du ha 26 masker på pinnen. Selv om du la opp 25 er det 26 fordi du hadde en maske på pinnen (fra luftmaskene) når du startet å plukke opp masker.

Mask av på vanlig måte.   Nå starter mønsteret som heter bikubemønster, på amerikansk heter det honeycomb. Jeg har sett at noen kaller det honeycomb også.

På 2. rad på oppmaskingsraden starter du med en rettmaske og deretter en strikkemaske, en rettmaske og en strikkemaske – fortsett omgangen ut. Mask av på vanlig måte.

Neste  rad starter du med en strikkemaske først, deretter en rettmaske, en strikkemaske, en rettmaske – fortsett ut omgangen. Mask av på vanlig måte.  Du hakker altså en strikkemaske over en rettmaske og omvendt- det er dette som skaper et mønster som kan minne om bivoksmønster. Gjenta dette til skjerfet er så langt som du vil ha det.

Når du har hakket skjerfet så langt som du vil ha det, lukker du hullene i siste avmaskingsrad ved å pjone i maskene i stedet for å plukke opp masker til en ny omgang. Pjone gjør du ved at du ganske enkelt hekler kjedemasker. Fest tråder, og lag frynser.

Her er en god video som viser denne teknikken. Den er laget av Kim Guzman, og hun kan det meste av hakking eller tunisian crochet som det heter på amerikansk. Bare søk på hennes navn og tunisian crochet på youtube så finner du det meste av det du behøver å vite.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s