Gulrotsåpe

Såpeproduksjon forberedt

Her har jeg gjort alt klart på forhånd. Som dere ser så beskytter jeg kjøkkenbenken med avispapir. Ta fram alt på forhånd, så slipper du å lete etter tingene når alt begynner å skje, for da kan det gå fort.

Her har jeg laget gulrotsåpe

Jeg har bruk Granini gulrotjuice fra butikken. Har du juicemaskin så er det ikke noe problem å lage juice selv. Jeg har brukt halvparten vann som jeg rørte ut kaustisk soda i, og tilsatte deretter gulrotjuicen når luten hadde kjølnet. Vil du ha litt mer gulorange farge så kan du bruke litt gurkemeie som fargestoff.

Oppskrift

100 gram mandelolje

100 gram ricinolje

500 gram kokosolje

1000 gram olivenolje

241 gram kaustisk soda

15 gram eterisk olje appelsin

10 gram eterisk olje sitrongress

Totalt 425 ml væske. Jeg brukte 2 og en kvart desiliter vann, og 2 dl gulrotjuice. Er det første gang du lager såpe kan det være smart å bruke litt mer væske, f.eks 2.5 dl vann og 2.5 dl gulrotjuice. Det eneste som vil skje er at du får litt bedre tid når ting begynner å skje, og såpen vil bruke litt lengre tid på å tørke og bli hard.

Kokosfettet smelter, før jeg heller i de andre oljene.

 

Hell alltid kaustisk soda i væske, aldri omvendt. Og hell sakte, mens du rører. Stå gjerne under kjøkkenvifta så du slipper å puste inn osen som kommer mens dette blandes. Husk å rør, ikke visp!

 

 

Her har jeg blandet gulrotjuicen med den ferdige luten. I kjelen ved siden av står oljene klare.

Jeg veier opp de eteriske oljene også, og da bruker jeg å veie de opp i et engangsglass sammen med ricinoljen. Denne blandingen tilsetter jeg etter at jeg har blandet lut og oljer og har håndrørt dette en liten stund.

Veier opp eterisk olje og ricinolje

 

Her er såpemassen ferdig og helt i former. De får stå i formene ca ett døgn før jeg tar de ut og kutter de opp og setter de til tørk. Litt avhengig av temperaturen i rommet du har formene stående så vil det som regel utvikle seg en gelefase. Det vil utvikles varme og såpen vil få et vaselinaktig utseende. Det er helt normalt. Jeg dekker til formene for å holde på varmen som utvikler seg, og lar gelefasen komme, og såpene får leve sitt eget liv en stund.

Her er såpemassen helt i former.

 

Jeg tok ikke bilder av når jeg brukte stavmikseren. Det er litt vanskelig å få med alt når man står alene og gjør det. Men husk på at du ikke løfter stavmikseren mens den er i gang! Og rør jevnt rundt. Jeg foretrekker å røre med sleiv eller visp i et par minutter før jeg begynner med stavmikseren. Jeg vil være sikker på at oljene er blandet godt før såpeprosessen setter i gang. Du finner et lite innføringskurs i såpelaging her.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s